Neo QLED Nedir? QLED ve OLED'den Daha İyi Mi?

Teknolojinin hızla gelişmesiyle son dönemde çok fazla elektronik terimle karşılaşıyoruz. Samsung'un son teknolojisi Neo QLED'i öğrenilecek en son kısaltmadır. Bu konu ile Neo QLED inceliyoruz.

Neo QLED, televizyon setleri için en yeni görüntüleme teknolojilerinden biridir. Samsung, bu teknolojiyi 2021 4K ve 8K TV serisinin tamamında benimseyerek önceki nesle göre görüntü kalitesinde büyük bir gelişme vaat ediyor.

Yeni bir TV satın almak söz konusu olduğunda, alıcılar için kafa karışıklığı yaratan birçok kafa karıştırıcı kısaltma ve jargon vardır. Bu nedenle, Samsung'un Neo QLED teknolojisini açıklamamız ve onu QLED ve OLED gibi daha popüler seçeneklerle karşılaştırmamız gerekiyor.

Burada, bilinçli bir karar verebilmeniz için Neo QLED TV'ler hakkında bilmeniz gereken her şeyi tartışacağız.

Neo QLED Nedir?

Neo QLED, Samsung'un kuantum nokta teknolojisine dayanan mevcut QLED ekranlara göre bir gelişmedir. İkisi arasındaki en büyük fark, QLED panellerin geleneksel LED arka aydınlatma kullanması, Neo QLED'in ise mini LED arka aydınlatma kullanmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, mini LED'ler geleneksel LED'lerden çok daha küçüktür, yani daha fazlasını sığdırabilir ve birkaç karartma bölgesinde gruplayabilirsiniz.

Daha fazla LED ve karartma bölgesi ile Neo QLED ışık kontrolü, pano genelinde daha iyi bir kontrast oranı sağlayan ince ve hassas olabilir. Karanlık bir arka planda parlak bir nesnenin etrafında neredeyse bir hale efekti elde edemezsiniz; bu, LCD teknolojisini bugüne kadar rahatsız eden bir sorundur. Arkadan aydınlatma tekniğinin yanı sıra, Neo QLED paneller hala kuantum nokta teknolojisine sahip LCD'lerdir.

Neo QLED ve OLED: Farklılıklar

Yıllardır, ikisi arasında net bir kazanan olmadan OLED ve QLED ekranları karşılaştırdık. Bu yeni Neo QLED TV'lerle, teknoloji LCD ve OLED arasındaki boşluğu daha da kapattığı için daha da zorlaşıyor.

Neo QLED TV'lerin ana satış noktasıyla başlayalım. Mini LED arka aydınlatma ile artık Samsung'un 2021 televizyon serisinde daha yüksek kontrast oranı elde edeceksiniz. Örneğin, siyah çubuklu içerik izlediğinizde, ekranda görüntülenen içeriğin çevresinde minimum hale ile siyahlar gerçek siyahlara daha yakın olacaktır.

Öte yandan, OLED ekranlar herhangi bir arka aydınlatmaya dayanmaz ve tek tek pikseller kendi kendilerine açılıp kapanabilir. Bir OLED pikseli kapalı durumdayken hiç ışık yaymadığı için sonsuz bir kontrast oranı elde edersiniz ve siyahlar aslında gerçek siyahlardır. Bu, OLED'lerin piyasaya sürüldüklerinden beri hakim olduğu bir alandır.

Neo QLED, OLED'den Daha İyi mi?

Bu sorunun kısa cevabı Hayır'dır.

Uzun cevap, TV'nizden ne beklediğinize bağlı olmasıdır. Evet, yeni Neo QLED TV'ler önceki QLED modellerinden çok daha iyi siyah seviyeleri sunar, ancak yine de bir OLED ekranda elde ettiğiniz gerçek siyahlar kadar iyi değil. Ancak, mini LED arka aydınlatma sayesinde ikisi arasındaki fark artık her zamankinden daha yakındır.

OLED TV'lerin de dezavantajları olduğunu unutmayın. Örneğin, parlaklık seviyeleri söz konusu olduğunda Neo QLED ve QLED ekranlar benzersizdir ve en yüksek parlaklık 2.000 nite dokunur. Mevcut OLED ekranlar, karşılaştırıldığında yalnızca 700 nit'lik bir tepe parlaklığı yönetebilir. Bu nedenle, bir sonraki TV'nizi aydınlık bir odada kullanmayı planlıyorsanız, Neo QLED ideal bir seçim olacaktır.

Üretici sorunu ne kadar önemsiz göstermeye çalışırsa çalışsın, OLED TV'ler de ekran yanmasına karşı hassastır. Bu, ilk OLED ekranların ortaya çıkmasından bu yana OLED teknolojisinin ana olumsuzu oldu. Bu nedenle, yıllarca TV'nize bağlı kalmayı düşünüyorsanız, Neo QLED uzun vadede daha iyi dayanacaktır.

Hangi Neo QLED TV'ler Mevcut?

Şu anda, Samsung'un 2021 serisi, tümü yeni Neo QLED ekranı içeren dört 4K ve üç 8K modelini içeriyor. Buna ek olarak, hepsi 50 inçten başlayıp 85 inç'e kadar uzanan farklı ekran boyutlarına sahiptir.

En pahalı amiral gemisi 8K modelleri söz konusu olduğunda, QN900A, QN800A ve QN700A Neo QLED TV'lerimiz var. Bu modellerin kullanılabilirliği bölgeye bağlıdır. Örneğin, QN700A'yı Amerika Birleşik Devletleri'nde bulamazsınız. Seçtiğiniz ekran boyutuna bağlı olarak tüm bu TV'lerin maliyeti 3000 dolardan fazladır.

Daha yaygın 4K modelleriyle ilgileniyorsanız, QN95A, QN94A, QN90A ve QN85A Neo QLED TV'leri inceleyebilirsiniz. Samsung'un ABD'de 8K TV satışlarını artırmak için üst seviye QN95A ve QN94A modellerini satmadığını unutmayın. Bu TV'ler için fiyatlandırma sadece 1400 dolardan başlıyor ve daha yüksek ekran boyutları için yükseliyor.

Neo QLED Üreten Tek Marka Samsung mu?

Neo QLED, Samsung'un mini LED uygulaması için kullandığı süslü kelimedir. Yani, marka terimleriyle gidecek olursak, Neo QLED TV'leri yapan tek marka Samsung. Ancak aynı mini LED teknolojisini kullanan bir TV istiyorsanız, başka seçenekleriniz de var.

LG, mini LED teklifleri için QNED terimini kullanıyor ve amiral gemisi OLED TV'lerinin hemen altında oturuyorlar. QNED modelleri iki 4K ve iki 8K varyantı ile gelir. 8K varyantlarıyla ilgileniyorsanız, 3000 doların kuzeyine mal olan QNED99 ve QNED95 modellerine göz atabilirsiniz. Ancak 4K'dan memnunsanız, neredeyse yarı fiyatına alabileceğiniz QNED90 ve QNED85 TV'lere dikkat edin.

TCL ve HiSense gibi diğer markalar da mini LED TV'ler satıyor. Aslında TCL, 2019 yılında mini LED TV ile çıkan ilk markaydı. Örneğin, Samsung ile aynı kuantum nokta teknolojisine sahip TCL C825K 4K mini LED TV'yi inceleyebilirsiniz.

Neo QLED, LCD Teknolojisini OLED'e Bir Adım Yaklaştırıyor

Mini LED arka aydınlatma, LCD ekranın siyah seviyelerini yeni zirvelere taşıyor, ancak gerçek siyahlar üretebilen OLED'lere kıyasla hala yetersiz kalıyor. Bir arka ışığın kapanabilen ve hiç ışık yaymayan bir pikseli yenmesi zordur. Bununla birlikte, yakında çıkacak olan MicroLED TV'ler, ayrı bir arka ışığa ihtiyaç duymadıkları için OLED'lerin görüntü kalitesine rakip olmalıdır.

QLED'lerin parlaklığına ve OLED'lerin siyah seviyelerine sahip bir TV istiyorsanız, MicroLED teknolojisi beklemeye değer olabilir. Ancak yakın zamanda kitle pazarına ulaşmasını beklemeyin.
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski