Dört yıllık sıkı çalışma, standartlaştırılmış testler ve ders dışı dersler bu ana kadar götürdü. Elinizde birkaç üniversite kabul hakkınız var ve şimdi hangisine gideceğinizi seçme zamanı. Seçeneklere sahip olmak heyecan verici ama aynı zamanda biraz korkutucu. Unutulmaması gereken önemli nokta, hiçbir okulun mükemmel olmadığıdır, ancak birkaç ana faktörü göz önünde bulundurarak, size en uygun okulu bulabilirsiniz.
Bir okulda tercih ettiğiniz ana dalın olup olmadığı, akademik olarak bir okul seçerken düşünmeniz gereken tek şey değildir.
Spor - Eğer bir spor hayranıysanız, harika bir takıma sahip bir kolej, üniversite deneyimini artırabilir.
Tamam, tüm bu farklı faktörleri okumanın ÇOK olduğunu biliyoruz. İşte karar sürecini yönetilebilir hale getirmenin birkaç yolu.
1.Maliyet
Pek çok üniversite kararındaki ilk (ve en bariz) faktör maliyettir. Ancak harç ücretine bakmak, gerçekte ne kadar harcayacağınızı ölçmenin en iyi yolu olmayabilir. Dikkate almanız gereken birkaç şey daha var. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.
Yaşam Maliyeti - İstanbul, Bebek'te yaşamanın maliyeti, Ağrı, Patnos'ta yaşamaktan çok daha maliyetli olacaktır. Seçim yapacağınız üniversitenin bulunduğu il ve ilçenin yaşam maliyetine bakarak, bakkaliye ve potansiyel kira için harcayacağınız parayı hesaba katabilirsiniz.
Eve Gitmenin Maliyeti - Yaşadığınız yerden daha uzaktaki bir üniversiteye gitmek daha ucuz olabilir, ancak evi ziyaret etmek için uçak / tren biletlerine harcamanız gereken parayı hesaba katın.
Kampüs İçi ve Kampüs Dışı Barınma - Bazı okullar, belirli bir yıl boyunca kampüste yaşamanızı gerektirir. Kampüs içi konaklama, daha uygun olmakla birlikte, genellikle kampüs dışında yaşamaktan daha pahalıya mal olur. Kampüste ne kadar süreyle yaşamanız gerektiğini kontrol ettiğin ve tercihlerinizi buna göre yapın.
Burslar - Kalbinizi bir okula koyduysanız, ancak maddi yardım düşükse, üniversite tarafından sunulan burslarını araştırın. Her üniversitenin kendi bursları vardır. Birçoğu kamuoyuna duyurulmamaktadır, ancak maliyetleri dengelemeye önemli ölçüde yardımcı olabilir.
Çalışma-Eğitim ve Kampüs İş Fırsatları - Üniversitenin iş-öğrenim durumunu araştırın ve kampüste ne tür alanlarda çalışabileceğinizi araştırın. İş eğitimi veya kampüs içi bir iş, üniversite için ödeme yapmanıza yardımcı olurken aynı zamanda kariyer gelişimi için fırsatlar da sağlayabilir.
2.Programlar
Bir okulda tercih ettiğiniz ana dalın olup olmadığı, akademik olarak bir okul seçerken düşünmeniz gereken tek şey değildir.
Meslek Okulları - Eğer üniversite içinde bir meslek okulu (hemşirelik okulu, işletme okulu vb.) varsa, üniversitenin de heyecan duyduğunuz başka seçenekleri olduğundan emin olun. Düşünmesi zor, ancak o profesyonel okula kabul edilmezseniz, sizi başarıya hazırlayacak başka seçeneklere sahip olmak sizi güvende hissetirebilir.
STEM ve Liberal Sanatlar - Henüz ne yapmak istediğinizi bilmiyor musunuz? Sorun yok. Bir üniversitedeki programların genel eğilimine bakmak, bir karar vermenize yardımcı olabilir. Daha çok liberal sanatlarla ilgileniyor musunuz? Araştırma yapmak mı istiyorsunuz? Güçlü bir bilim bölümü mü arıyorsunuz? Karar vermenize yardımcı olması için bu faktörleri kullanın.
Prestij ve Uzmanlık - Genel prestije göre bir okul seçmek cazip gelebilir. Ancak, daha az prestijli veya tanınmış olabilecek okulların kendi alanlarında iyi bilinen uzmanlık programları vardır. Sadece kabul edilen öğrencilerin genel not ortalamasına bakmayın, okuldaki prestijli programları arayın.
Yurtdışında Eğitim - Yurtdışında eğitim görmeyi mi hayal ediyorsunuz? Bir okul seçmeden önce yurtdışında eğitim seçeneklerini araştırın. Ana gereksinimleriniz yurtdışında okumak için yeterli alana sahip olmayabilir veya belirli ülkelerde sunulan programlar sınırlı olabilir. Üniversiteden üniversiteye değişebileceğini unutmayın.
Mezunlar Ağı - Mezun olmaktan çok uzak olduğunuzu hissedebilirsiniz, ancak mezun olduğunuzda size en çok yardımcı olacak şeyin farkında olarak üniversiteye gitmek iyidir. Çeşitli program ve kuruluşların mezun ağları ne kadar güçlü? Profesörler ve öğretim üyeleriyle ilişkiler, mezuniyet sonrası iş arayışınızda size nasıl yardımcı olabilir? gibi konulara cevap arayın.
Üniversite, muazzam bir kişisel gelişim zamanıdır. Dünya görüşünüzü genişletme, bir yetişkin olma ve neyle ilgilendiğinizi keşfetme zamanıdır. Bir üniversite seçerken, kendinizi başarıya nasıl hazırlayacağınızı düşünün.
3.Kişisel Gelişim
Üniversite, muazzam bir kişisel gelişim zamanıdır. Dünya görüşünüzü genişletme, bir yetişkin olma ve neyle ilgilendiğinizi keşfetme zamanıdır. Bir üniversite seçerken, kendinizi başarıya nasıl hazırlayacağınızı düşünün.
Çeşitlilik - Üniversite, sizinkinden farklı bakış açıları hakkında bilgi edinme zamanıdır. Bir kolejde homojen bir öğrenci veya tam olarak size benzeyen bir öğrenci topluluğu varsa, başka bir yerde olabileceğiniz kadar zorlanmayacaksınız.
Stajlar - Akademik yıl veya yaz boyunca stajyer olarak değerli deneyimler edinebilirsiniz. Öğrencilerin yerel şirketlerle ilişkiler gibi stajları güvence altına almalarına yardımcı olacak kaynaklar sunup sunmadıklarını öğrenmek için üniversitenin kariyer ofisine göz atın veya araştırın.
Turlar Her Şey Değildir - Her üniversite bir turda harika görünür. Ancak gerçek öğrencilerle konuşmak için biraz zaman ayırın. Üniversitedeki öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından desteklendiklerini hissettiler mi? Topluluk neye benziyor? Sizi başarıya hazırlayan bir yer mi olacak? sorularını kendinize sorun.
Konuşmacılar ve Misafir Profesörler - Her koleji ziyaret eden konuşmacılara, misafir profesörlere ve sanatçılara göz atın. Üniversite yetenekli, heyecan verici insanları öğrencileriyle etkileşim kurmaya davet ediyor mu? inceleyin.
Ders Dışı Aktiviteler - Nelere katılmak isteyebileceğinizi görmek için her okuldaki öğrenci organizasyonlarına göz atın. Futbol oynamayı seviyorsanız, ancak bir okulda okul içi turnuvalar yoksa, bu kişisel deneyiminizi büyük ölçüde etkileyebilir.
Bu son birkaç şey biraz saçma görünebilir, ancak günlük üniversite deneyiminizde fark yaratacak şeyler olduğunu unutmayın ve dikkate alın.
4.Önemli Olmayacağını Düşündüğünüz Şeyler
Bu son birkaç şey biraz saçma görünebilir, ancak günlük üniversite deneyiminizde fark yaratacak şeyler olduğunu unutmayın ve dikkate alın.
Çevre Şehir - Okul bir üniversite kasabasında mı yoksa büyük bir şehirde mi? Başka bir şehirden uzak mı? Yakınında dağlar veya plaj var mı? gibi konuları göz ardı etmeyin.
Spor - Eğer bir spor hayranıysanız, harika bir takıma sahip bir kolej, üniversite deneyimini artırabilir.
Yemek Seçenekleri - Herhangi bir diyet kısıtlamanız varsa, yemekhanelerin ve kampüs içi yemek seçeneklerinin mevcut diyetinize nasıl uyduğunu kontrol ettiğinizden emin olun.
Araba ve Toplu Taşıma - Okulunuz kampüste arabanızın olmasına izin veriyor mu? Park seçenekleri var mı? Değilse toplu taşıma seçenekleri nasıl? Arabası olmayan bir birinci sınıf öğrencisi olduğunuzda ve bakkaliye ihtiyacınız olduğunda, bunları nasıl karşılayabileceğinizi hesaplayın.
5.Kıyaslama Yapın
Tamam, tüm bu farklı faktörleri okumanın ÇOK olduğunu biliyoruz. İşte karar sürecini yönetilebilir hale getirmenin birkaç yolu.
Bir Artılar ve Eksiler Listesi Yapın - Her okul her kategoriye tam olarak uymayacaktır. Düşündüğünüz okullar için bir artılar ve eksiler listesi oluşturun ve büyük resmi göz önünde bulundurmaya çalışın.
Mevcut Öğrencilerle Konuşun - Bu bilgilerin çoğunu bulmak zordur, ancak mevcut herhangi bir öğrenci bunu size tecrübeleriyle anlatacaktır. Üniversitedeki mevcut öğrencileri kaynak olarak kullanın! Sorular sorun.
Sizin İçin En Önemli Olanları Sıralayın - Hala tüm farklı faktörlerden bunalmışsanız, sizin için en önemli olan beşini seçin. Ardından, bu faktörleri yalnızca okullara bakarken karşılaştırın.
Artık hangi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini bildiğinize göre, yapabileceğiniz tek şey, size sunulan bilgilerle elinizden gelen en iyi kararı vermektir.