Depolamanızı yükseltmeniz gerektiğinde, bir sabit sürücü mü (HDD) yoksa katı sürücü mü (SSD) seçmeniz gerekir? İşte nasıl seçeceğiniz hakkında detayları bu konumuzda bulabilirsiniz.
Yeni bir bilgisayar veya dizüstü bilgisayar satın almak istiyorsanız veya mevcut makinenizi yükseltmek istiyorsanız, muhtemelen araştırmanızda HDD ve SSD sabit sürücülerle karşılaşacaksınız.
Daha yeni PC'ler ve dizüstü bilgisayarlar artık tercih olarak SSD'lerle gelme eğilimindedir, ancak bütçe dostu oldukları için yinede HDD'leri tercih edilebilir. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır; fiziksel özellikleri benzer olsa da, verileri yazma ve saklama biçimleri çok farklıdır.
HDD Nedir?
HDD, Sabit Disk Sürücüsü anlamına gelir. HDD'lerin depolama alanı yıllar içinde artmış ve boyutları küçülmüştür. Ancak, verileri okumak için hala dönen disklere güven oldukça fazladır.
Geleneksel bir HDD, verileri depolayan bir tabak olarak bilinen dairesel bir diskle bir işletim sistemini, uygulamaları ve dosyaları depolayabilir.
Bilgisayarınızda veya dizüstü bilgisayarınızda bir HDD varsa, birden fazla uygulama yüklerken tabağın döndüğünü muhtemelen duyabilirsiniz ve bu da cihazınızın daha fazla çalışmasını sağlar.
Çoğu modern HDD, bir bilgisayarın ana kartına bağlanmak için bir SATA bağlantısı kullanır ve en son giriş olan SATA III bağlantısı, bir HDD için mevcut olan en hızlı veri aktarımını sağlar.
SSD Nedir?
Katı hal sürücüsü (SSD), HDD teknolojisinden daha yenidir, ancak bir süredir piyasadadır ve mevcut en yeni depolama teknolojisi değildir.
HDD'lerden farklı olarak, SSD'ler hareketli parça içermez ve bunun yerine NAND flash bellek kullanır. İlk piyasaya sürüldüklerinde SSD'ler, depolama kapasitesi açısından HDD'lere ayak uydurmakta zorlandı. Ancak, daha fazla NAND bellek yongası bulunduğunda, SSD'ler HDD'lerle rekabet edebilir.
Modern HDD'lere benzer şekilde, SSD'ler SATA III bağlantı noktaları ile birlikte gelir, böylece bir HDD'yi kolayca değiştirebilirler ve genellikle fiziksel boyut olarak daha küçüktürler. SATA III'ün maksimum veri çıkışı 600 MB/sn'dir. Genel olarak, bu Samsung 860 EVO gibi yaklaşık 550 MB/s okuma hızlarına sahip en iyi SATA III SSD'lerden bazılarını görebilirsiniz. Bu tür bir hız HDD'ler için iyi çalışsa da, SSD'ler çok daha yüksek hızların üstesinden gelebilir.
Bunu düzeltmek için, SSD'ler PCIe bağlantılarıyla oluşturuldu ve çok daha yüksek hızlarda doğrudan ana karta bağlantıya izin verildi. Ancak, diğer cihazlarla kullanmak için daha az PCIe şeridine sahip bir anakartınız varsa, bir SSD lehine bir grafik kartı bağlamayabilirsiniz.
Modern PC'ler ve dizüstü bilgisayarlar artık tipik olarak SSD'lerden daha küçük olan M.2 SSD'leri kullanıyor. M.2 bağlantı noktalarına sahip daha yeni anakartlar, SSD'nizden ödün vermeden diğer bileşenlere yer açarken SSD'nizin ana kartınıza bağlanmasına olanak tanır.
En son SSD teknolojisi, şu anda en yüksek veri aktarım hızlarından bazılarını sunan NVMe modelidir. Ama tabii ki çok daha yüksek bir fiyata geliyor. Bunu bir perspektife oturtmak için Samsung şirketi 970 EVO Plus, 3.500/3.300 MB/s'ye kadar okuma/yazma hızları sunuyor.
SSD vs HDD: Hız
Bir SSD ile HDD arasındaki hız farkı tamamen karşılaştırdığınız donanıma bağlıdır.
PCle M.2 SSD'ler için ortalama hızları yaklaşık 1,2 GB / sn ila 1,4 GB / sn'dir. Bazı durumlarda aşırı yüksek maliyeti karşılayabiliyorsanız 2,2 GB / sn'ye ulaşabilir.
Birçok kişi, üstün performansları nedeniyle işletim sistemlerini bir SSD'ye koymayı tercih ediyor. Sistem önyükleme hızları, bir OS'yi bir HDD'de depolamaya kıyasla çok daha hızlıdır.
Önyükleme hızında % 200 -% 800 oranında bir iyileşme beklemek mantıksız olmaz, bu da Windows'un yaklaşık 20 saniye içinde açılmasına neden olur. Bunu yaklaşık 40-60 saniyelik bir HDD ile karşılaştırın ve büyük bir fark olduğunu görebilirsiniz.
SSD'ler HDD'lerden 10 kat daha hızlı olabilir, bu nedenle hız ve performans açısından açık ara kazanan SSD'dir.
SSD vs HDD: Depolama Kapasitesi
HDD depolama alanı ortalama kullanım için günümüzde 40 GB ile 12 TB arasında değişebilir. Kurumsal kullanım daha da yüksek depolama kapasitelerine ulaşabilir, ancak çoğu durumda, 2TB depolamaya sahip HDD için iyi bir değer elde edebilirsiniz.
Çok fazla veri depolamanız gerekiyorsa, tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymak ve tek bir sabit sürücüye güvenmek yerine, daha küçük depolama kapasitelerine sahip birden çok sabit sürücünüz olması önerilir. Sabit sürücünüz bozulur veya arızalanırsa, tüm verilerinizi ve bilgilerinizi kaybedebilirsiniz, ancak bilgilerinizi ve verilerinizi birden çok sabit sürücüye kaydederseniz, hepsini kaybetmezsiniz.
HDD'ler, genel olarak fotoğraflar, videolar ve oyunlar olmak üzere çok miktarda veri tutmak ve depolama için iyidir. Fakat, daha yavaş okuma ve yazma hızları olması nedeniyle SSD kadar iyi performans göstermezler. Böylece, oyunlarınızın çoğunu bir HDD'de depolayabilir, ancak en sevdiğiniz ve en fazla güce aç oyunları SSD'nizde
SSD'ler yalnızca daha küçük kapasitelerde mevcuttu ve genellikle binlerce dosya, oyun ve medyadan daha az yer kaplayan işletim sistemleri için kaydedildi. Ancak, daha pahalı olma eğiliminde olsalar da, artık terabayt değerinde depolama alanına sahip SSD'ler alabilirsiniz.
SSD vs HDD: Maliyet
SSD'ler ile HDD'ler arasındaki en büyük farklardan biri maliyetleridir. SSD'ler, gigabayt başına HDD'lerden daha pahalıdır. Fakat dikkate alınması gereken özellikler de vardır.
SATA III SSD'ler, daha eski bir teknoloji içerdikleri için genellikle M.2 ve PCIe SSD'lerden daha ucuzdur. Ancak, geleneksel bir HDD'ye benzer bir fiyata bir SATA III SSD alabilirsiniz.
Yalnızca depolama kapasitesinin peşindeyseniz, HDD'ler genel olarak daha ucuzdur ve paranızın karşılığını çok fazla alabilirsiniz. Bununla birlikte, işletim sisteminiz için bir SSD veya HDD satın alıp almayacağınıza karar verirseniz, bir HDD'ye benzer bir fiyata 256 GB SSD'yi kolayca alabilirsiniz, ancak teknik özellikler çok daha iyi olacaktır.
SSD ve HDD: Kullanıcı Türleri
HDD'lere göre;
Multimedya kullanıcıları: HDD'ler uygun fiyatlarla büyük depolama kapasitelerine sahiptir, bu nedenle çok sayıda görüntü, video ve diğer medyayı depolamak isteyen kullanıcılar için idealdir.
Grafik sanatçıları: Fotoğraf editörleri ve video yazılımı makul miktarda depolama alanı alabilir. Yazılımın kendisinin yanı sıra, belirli biçimlerdeki fotoğraflar ve videolar da depolama alanını hızla doldurabilir.
Bütçe kullanıcıları: Bütçeniz varsa, HDD'ler SSD'lerden daha ucuzdur. Bütçeye uygun PC'ler ve dizüstü bilgisayarlar genellikle HDD'ler içerir.
SSD'lere göre;
Hareket halindeyken: Çok seyahat eden veya sahada çalışan kullanıcılar, özellikle bir dizüstü bilgisayarı uyku modundan hızlı bir şekilde başlatmaları gerektiğinde bir SSD'nin sunduğu hızlı performanstan yararlanacaklar.
Müzisyenler: Müzisyenler, bir SSD'nin sunabileceği performans artışından ve gürültülü bir HDD'ye kıyasla daha sessiz seslerden faydalanacak.
Oyuncular: İyi yüklenmesi ve performans göstermesi için oyunlara güvenen oyuncular, oyunlarının bir SSD'ye takıldığında bir HDD'ye kıyasla nasıl yüklendiği konusunda bir fark görecekler.
Depolamanın Geleceği
Bulut depolama dahil olmak üzere birçok depolama seçeneği mevcut olduğundan, SSD'lerin HDD'lerin tamamını değiştirip değiştirmeyeceğini tahmin etmek zordur.
PC'nizde veya dizüstü bilgisayarınızda terabaytlarca veriyi değiştirmek istiyorsanız, SSD'ler HDD'lere kıyasla hala pahalıdır. Bazı kullanıcılar için çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyarlar; hızlı veya sessiz olması gerekmez. Sadece var olması gerekiyor.
Bununla birlikte, SSD'lerin fiyatları düşüyor ve 5 yıl öncesine kıyasla çok fazla depolama alanı olan iyi bir SSD'ye sahip olmak daha kolay hale geliyor. Yeni SSD teknolojisi ortaya çıktıkça SATA III SSD'ler şüphesiz daha ucuz hale gelecektir.